Berita Terbaru :

Jom Baca!!!

Followers

Ayyuha al-Syabab


"Sudut yang paling merbahaya sekali dalam sesuatu umat yang sedang membangun-terutama di ketika masih dalam peringkat permulaan kebangkitan ialah lahirnya berbagai corak fikrah dan pegangan, pelbagai seruan, bermacam-macam program, pelbagai langkah dan cara yang bersimpang siur di samping lahirnya begitu banyak orang-orang yang berlagak penganjur dan pemimpin.

Semua itu hanya memecah belahkan tenaga serta mencerai beraikan kekuatan yang sedia ada lalu mengendalakan tercapainya segala matlamat yang dituju.

Menyedari hal inilah maka suatu kajian terhadap segala fikrah tadi serta suatu analisa perbandingan di antaranya merupakan suatu persoalan yang asasi yang mesti dilakukan oleh setiap orang yang benar-benar inginkan reformasi"

-hassan al-banna-

Tuesday, June 30, 2009

KENAPA DENGAN MANEK URAI????Assalamualaikum w..b.t
Syukur kehadrat Allah S.W.T kerana masih lagi di beri kesempatan dan ruang untuk merencanakan serba sedikit mengenai isu semasa terutamanya mengenai pilihanraya kecil di manek Urai yang bakal berlangsung pada 14/7/09 yang terdekat ini. Perancangan dan strategi masing-masing telah pun diaturkan sama ada daripada pihak PAS atau BN untuk menawan DUN manek Urai. Melalui perangkaan pilihanraya yang lepas pihak PAS telah Berjaya menawan DUN Manek Urai dengan majoriti 1500 undi…adakah pas akan mengekalkan kerusi yang dimenangi itu???.. setelah melalui pelbagai perangkaan yang dibuat kemenangan PAS pada pilihanraya yang lepas adalah daripada pengundi-pengundi daripada Kelantan yang menetap di luar negeri. Macam mana usaha kita untuk menarik pengundi-pengundi luar ini??? Melalui culaan yang telah dibuat di sekitar Selangor dan kuala lumpur terhadap pengundi yang bakal mengundi disana mendapati hampir 90 peratus adalah memihak kapada parti islam tersebut dan ia akan menjadi salah satu ‘tonik’ kepada semua pengerak-pengerak jentera parti islam tersebut untuk menerus dan meningkatkan lagi strategi dalam ‘mengkuburkan’ terus jentera karajaan tersebut. Kepada semua pengerak jentera pilihanraya parti islam seharusnya berwaspada dan berhati terhadap ‘senjata baru’ yang digunakan pihak kerajaan dalam menawan terus DUN Manek Urai ini. Tambahan lagi, ‘masterpiece’ yang menjadi pengatur terhadap pelbagai strategi dan helah untuk memenangkan jentera kerajaan dan ia merupakan pengatur yang berdiri di belakang tabir terhadap jentera kerajaan.’ Masterpiece’ adalah pengatur yang mengabungkan pelbagai cara dan kaedah untuk mengapai matlamat tanpa menghalalkan cara mana sekalipun iaitu mengabungkan pelbagai aspek kebendaan seperti wang, seks dan sebagainya. Justeru, kepada jentera parti islam seharusnya waspada terhadap kepincangan yang mendatang dalam mencari pemimpin yang betul- betul adil dengan berlandaskan syariat Allah S.W.T dan beratnya tangungjawab seorang pemimpin adalah seperti dalam hadis Rasulullah S.A.W:
“…Adillnya menjadi pemimpin adalah adilnya dalam satu jam saja, pahalanya lebih dari 60 tahun ibadah, sebab tugasnya sangat berat…..”
Wallahu’alam.

Saturday, June 13, 2009

Kenapa perlunya Motivasi….?Assalamualaikum w.b.t
Alhamdulillah masih diberi kesempatan oleh Allah S.W.T untuk mencoret serba sedikit untuk santapan sahabat-sahabat blog. Memandang masa sekarang adalah cuti bagi semua mahasiswa ada juga sahabat-sahabat yang mengisi masa terluang ini dengan bekerja dan tidak kurang jugak dengan menuntut ilmu agama di pondok-pondok yang berdekatan. Alhamdulillah ana meluangkan masa dan ruang yang diberi ini adalah dengan menimba pengalaman sebaik pendidik. Ana diberi amanah unutuk mengajar pelajar-pelajar yang bakal menduduki UPSR pada bulan Sembilan ini. Matlamat utama kelas tersebut diadakan adalah untuk memberikan pendedahan kepada semua ahli RMK (Rakan Mahasiswa Kutan ) untuk membina keyakinan apabila berdepan dengan pelbagai peringkat umur sama ada guru ataupun berdepan dengan kalangan pelajar yang mempunyai peringkat pemikiran yang berbeza. Maka disinilah kebijaksanaan setiap Ahli RMK di uji dan diperaktikan secara betul mengikut suasana yang selaras dengan keperluan semasa. Sahabat- sahabat yang dirahmati Allah sekalian, sebagaimana kita memperaktikan diri ini untuk berhadapan pelbagai pihak semasa di kampus samalah ia semasa berhadapan dengan masyarakat diluar tetapi ia memerlukan sedikit kebijaksanaan untuk membawanya mengikut keselarasan itu.Selain itu, matlamat kami juga adalah untuk menganalisis dan menkaji cara yang terbaik teknik pembelajaran dan pengajaran supaya pelajar-pelajar di sekolah dapat memahami konsep yang sebenarnya dengan mewujudkan satu modul khas di bawah kajian RMK (Rakan Mahasiswa Kutan) supaya ia dapat diterima dan dipakai oleh sekolah-sekolah dan pusat-pusat pengajian ilmu. InsyAllah setiap perkara yang direncanakan oleh pihak kami akan selaras dengan perancangan Allah S.W.T. Selain itu, khudwah hasanah atau memberikan teladan yang baik kepada golongan pelajar sekolah rendah ini yang di mainkan oleh setiap ahli RMK adalah amat penting supaya dapat memberikan motivasi dan anjakan paradigma kepada pelajar-pelajar yang bakal menduduki UPSR memandangkan kebejatkan akhlak yang amat merunsingkan semua pihak semakin menjadi-jadi di abad ini. Memandangkan sekarang ini banyak kes-kes yang tidak diingini berlaku di kawasan mukim kutan dan sekaligus memberikan lebih kesedaran kapada pihak kami supaya berperanan dalam menangani gejala ini. Jadi pihak kami mengambil keputusan untuk mendidik dan memberikan pendedahan pelajar-pelajar sekolah kebangsaan kutan secara berperingkat iaitu dari program pertama kem ibadah hinggalah program tuisyen intensif dan motivasi yang akan diadakan pada jumaat yang lalu. insyAllah program seterusnya akan menyusul selepas ini. Wallahu’alam.Sunday, June 7, 2009

Dekati masyarakat........?
Assalamualaikum w.b.t
Alhamdulillah kerana masih diberi kesempatan daripada Allah S.W.T untuk menulis dalam laman maya ini. Setelah sekian lama berdiam diri daripada laman maya ini akhirnya tergerak hati ini untuk bersama-sama dengan sahabat blog ini dalam berkongsi dan bertukar pendapat. Alhamdulillah setelah melalui final exam dan berprogram di kampus atau dalam erti kata lain ‘berpencak di pentas kampus’ akhirnya ana dan sahabat-sahabat di kampung akan mengadakan satu program dengan masyarakat kampung. Sebelum ana menceritakan tentang program ini, ana ingin menceritakan kelab rakan mahasiswa kutan (RMK) dibawah naungan Persatuan Kebajikan Mukim Kutan. RMK baru sahaja ditubuhkan iaitu pada bulan oktober tahun lalu melalui majlis Jamuan Hari Raya dan pada masa itu hanyalah dua orang yang berperanan untuk menyumbangkan idea untuk menubuhkan RMK.
Alhamdulillah setelah tujuh bulan kami menubuhkan RMK dengan misi dan visi yang sama dengan penubuhan Peratuan Anak Negeri seperti Markaz Siswazah Kelantan (MSK) yang dianggotai oleh mahasiswa/wi yang menetap di mukim kutan yang belajar segenap universiti di Malaysia. insyAllah program keempat secara rasmi akan buat di sekolah kebangsaan Kutan iaitu kelas tuisyen intensif UPSR 2009 dan program Motivasi pada 6-11 jun 2009. RMK merupakan salah satu wasilah yang diwujudkan adalah untuk memberi kan kesedaran kepada masyarakat kampung tentang kewujudan mahasiswa dan peranannya dikampung, selain membawa kesedaran tentang nilai-nilai agama islam melalui program yang dilakukan. Marilah kita meneliti kembali keadaan masyarakat kampung sekarang amat merunsingkan terutama kepada golongan remaja.
Disinilah mahasiswa/wi berperanan untuk membimbing golongan ini supaya sentiasa pada jalan yang betul disamping memberi motivasi kepada mereka. Golongan ini mudah didekati dengan golongan yang sebaya dengan mereka sahaja dan tidak dinafikan golongan tua atau dewasa adalah sukar untuk mendekati golongan remaja kampung ini. Ingin ana tegaskan bahawa kepada mahasiswa/wi yang berada kampus janganlah sekadar ‘berpencak di kampus’ biarlah berpencak pada realiti sebenar di dunia luar kampus. Realiti sebenar kita adalah berdepan dengan pelbagai peringkat golongan sama ada suka atau tidak kita mesti menghadapinya. Kita sebagai mahasiswa mestilah sentiasa menilai kembali bahawa berapa banyak sumbangan yang ditabur dikampus dan berapa banyak akan ku curahkan pada masyarakat di luar sana kerana disinilah realiti sebenar kita. “ kalau kamu membantu (agama) Allah SWT nescaya Allah SWT membantu (kamu untuk mencapai kemenangan) dan meneguhkan tapak pendirian kamu. “ [suruh Muhammad : 7] . Semoga Allah SWT meletakkan hati ini pada jalan perjuangan agamaNya dan istiqamah sehingga ke akhir hayat. Wallahu’alam.

Kenapa Perlunya Program Musafir……. ?????? Gathering Expidisi Nurani (GEN)

Assalamualaikum w.b.t
“Hai manusia, Sesungguhnya kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa - bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal-mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia diantara kamu disisi Allah ialah orang yang paling taqwa diantara kamu. Sesungguhnya Allah Maha mengetahui lagi Maha Mengenal.”
Alhamdulillah masih diberi kesempatan dan ruang untuk bersama-sama memeriahkan lagi ruang blog ana setelah sekian lama tidak menjenguk. Rasanya ingin menulis pulak setelah melalui banyak program yang perlu dicurahkan segala komitmen yang kita miliki.Ana ingin mencatatkan serba sedikit pengalaman daripada program tersebut yang rasanya perlu dikongsi bersama-sama dengan sahabat. Program GEN atau gathering Expidisi Nurani atau lebih dikenali sebagai program bermusafir di Pulau pinang dan kedah itu mengingatkan kembali akan pertemuan pertama kami semasa di kampus iaitu melalui usrah yang telah direncanakan oleh abang senior. Bibik pertemuan pertama kami hanyalah dibincangkan mengenai usrah….apa itu usrah? ….apa itu usrah? ….apa itu usrah? Ana naik kebingungan pada masa tersebut. Adakah penting sangatkah usrah itu, sehinggalah hari berlalu demi hari sehinggalah aku mengerti betapa pentingnya usrah itu dalam mendidik jiwa seorang muslimin. Ana lebih tertarik untuk mengimbas kembali perkara yang sering dibincangkan semasa awal-awal lagi bersama sahabat-sahabat seperjuangan iaitu mengenai rukun usrah. Mungkin secara teorikal kita memang hebat, dapat menjawab semua persoalan mengenai rukun usrah tetapi hakikat sebenar barulah ana merasai kamanisannya setelah tiga tahun apabila bersama-sama sahabat seperjuangan dalam program musafir tersebut.


pantai merdekaSepanjang program tersebut kami bersama mengimbas kembali pahit dan manis semasa di kampus dan menceritakan pelbagai pahit manis semasa di usia kecil terutamanya sahabat yang hidup dalam suasana kampung. Dalam erti kata lain ‘ terkenang daku pada kampung halaman yang jauh disana‘ yang mana sejak dari kecil diri ini seorang yang sangat nakal sehinggakan banyak menyusahkan penduduk kampung halaman. Biasalah jiwa kanak-kanak yang agresif yang ingin mencuba semua benda sehinggakan hampir segenap kawasan hutan yang tidak pernah dimasuki orang kampung pun kita ceroboh dan masuk. Itulah zaman keci-kecil dulu….apabila melawat kampung-kampung sahabat mulalah aku terkenangkan halaman kampungku yang banyak meninggal pengalaman pahit dan manisnya. Kepada sahabat biarpun kita berpisah selepas ni, teruskan dan istiqamahlah dengan perjuangan kita selama ni yang telah tercipta di bumi UTMKL dan ingatlah perjuangan kita belum selesai……wallahu’alam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Pakatan Rakyat 2

Popular Posts

Mutiara Kata

"...... makanan semanis dan selazat ini bukan dibuat daripada wang ayah dan ibumu. Kenyangkan perut rakyatmu dengan makanan ini sebelum engkau mengenyangkan perutmu"

Khalifah Umar bin Khatab

Alexa Internet