Berita Terbaru :

Jom Baca!!!

Followers

Ayyuha al-Syabab


"Sudut yang paling merbahaya sekali dalam sesuatu umat yang sedang membangun-terutama di ketika masih dalam peringkat permulaan kebangkitan ialah lahirnya berbagai corak fikrah dan pegangan, pelbagai seruan, bermacam-macam program, pelbagai langkah dan cara yang bersimpang siur di samping lahirnya begitu banyak orang-orang yang berlagak penganjur dan pemimpin.

Semua itu hanya memecah belahkan tenaga serta mencerai beraikan kekuatan yang sedia ada lalu mengendalakan tercapainya segala matlamat yang dituju.

Menyedari hal inilah maka suatu kajian terhadap segala fikrah tadi serta suatu analisa perbandingan di antaranya merupakan suatu persoalan yang asasi yang mesti dilakukan oleh setiap orang yang benar-benar inginkan reformasi"

-hassan al-banna-

Friday, February 25, 2011

Revolusi Dunia: Rasulullah Ikon Muslim


"Untuk melihat nasib sesebuah negara di masa hadapan, lihatlah pada golongan remajanya hari ini."

Ungkapan ini sering didengari. Ia merujuk kepada golongan remaja, yang merupakan 'medium ramalan' satu-satu bangsa atau sesebuah negara pada masa hadapan .Ungkapan ini jika dilihat dengan lebih mendalam ada benarnya.

Lembaran sirah telah membuktikan golongan remaja (pemuda) di zaman Rasulullah SAW merupakan golongan avant-garde, aset terpenting disaat permulaan wahyu hinggalah ke fasa perkembangannya.

Golongan Avant-garde

Lihatlah peribadi Saidina Ali Karamallahu Wajhah, si pengganti tidur di katil Rasulullah. Atau, Mu'az bin 'Amr yang berani mencari Abu Jahal di medan Badar.

Telusuri jua kisah Zaid bin Harithah, Abdullah bin Umar, Zaid bin Tsabit, Usamah bin Zaid dan ramai lagi ikon remaja yang melalui proses pentarbiahan Rasulullah hingga lahirlah mata-mata rantai penyambung perjuangan yang memiliki jati diri dan momentum Islami yang kekal berterusan.

Maka bertebaranlah golongan ini ke segenap 2/3 dunia, mecetuskan revolusi global. Menyinari semesta dengan Islam dan iman, disaat umat dalam zaman gelap jahiliyyah, hingga sampai kepada kita, umat Islam di Nusantara hari ini.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Pakatan Rakyat 2

Popular Posts

Mutiara Kata

"...... makanan semanis dan selazat ini bukan dibuat daripada wang ayah dan ibumu. Kenyangkan perut rakyatmu dengan makanan ini sebelum engkau mengenyangkan perutmu"

Khalifah Umar bin Khatab

Alexa Internet

There was an error in this gadget