Berita Terbaru :

Jom Baca!!!

Followers

Ayyuha al-Syabab


"Sudut yang paling merbahaya sekali dalam sesuatu umat yang sedang membangun-terutama di ketika masih dalam peringkat permulaan kebangkitan ialah lahirnya berbagai corak fikrah dan pegangan, pelbagai seruan, bermacam-macam program, pelbagai langkah dan cara yang bersimpang siur di samping lahirnya begitu banyak orang-orang yang berlagak penganjur dan pemimpin.

Semua itu hanya memecah belahkan tenaga serta mencerai beraikan kekuatan yang sedia ada lalu mengendalakan tercapainya segala matlamat yang dituju.

Menyedari hal inilah maka suatu kajian terhadap segala fikrah tadi serta suatu analisa perbandingan di antaranya merupakan suatu persoalan yang asasi yang mesti dilakukan oleh setiap orang yang benar-benar inginkan reformasi"

-hassan al-banna-

Monday, July 30, 2012

Tafsiran salah Islam agama rasmi


MUHAMAD NASER (kiri di barisan depan) dan Salehuddin (dua dari kiri) memperkatakan sesuatu pada program Bicara Rakyat di Wisma Angkasapuri, Jumaat lalu.


KUALA LUMPUR – Orang ramai perlu mengubah tafsiran salah terhadap pengertian mengenai Islam sebagai agama rasmi negara kerana sebenarnya Islam merupakan agama Persekutuan seperti yang tertakluk dalam Perlembagaan.

Peguam bela dan peguam cara, Datuk Salehuddin Saidin berkata, status agama Islam sebagai agama Persekutuan meletakkan martabat agama tersebut lebih tinggi berbanding agama lain di Malaysia.

“Tanggapan masyarakat bahawa Islam merupakan agama rasmi memberi makna seolah-olah rakyat di negara ini memiliki lebih daripada satu agama, satu yang rasmi dan satu lagi tidak.

“Perkara 3(1) dalam Perlembagaan Persekutuan 1963 menetapkan agama Islam memiliki hak keistimewaan berbanding agama lain di Malaysia,” katanya yang merupakan salah seorang ahli panel pada program Bicara Rakyat bertajuk Islam Dalam Perlembagaan yang disiarkan di TV1 Jumaat lalu.

Turut hadir sebagai ahli panel pada program yang dikendalikan oleh Syed Munawar Syed Mustar itu ialah Ahli Jawatankuasa Biro Undang-Undang Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Muhamad Naser Desa.

Menurut Salehuddin, keistimewaan tersebut memberi kuasa kepada kerajaan menyediakan dana membiayai institusi-institusi yang dikhaskan bagi penganut agama Islam untuk melaksanakan pelbagai program berkaitan.

“Sekiranya masyarakat masih berpendapat Islam sebagai agama rasmi, ia bermaksud agama itu digunakan untuk acara rasmi negara dan pada masa tertentu sahaja.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Pakatan Rakyat 2

Popular Posts

Mutiara Kata

"...... makanan semanis dan selazat ini bukan dibuat daripada wang ayah dan ibumu. Kenyangkan perut rakyatmu dengan makanan ini sebelum engkau mengenyangkan perutmu"

Khalifah Umar bin Khatab

Alexa Internet

There was an error in this gadget

Blog Archive