Berita Terbaru :

Jom Baca!!!

Followers

Ayyuha al-Syabab


"Sudut yang paling merbahaya sekali dalam sesuatu umat yang sedang membangun-terutama di ketika masih dalam peringkat permulaan kebangkitan ialah lahirnya berbagai corak fikrah dan pegangan, pelbagai seruan, bermacam-macam program, pelbagai langkah dan cara yang bersimpang siur di samping lahirnya begitu banyak orang-orang yang berlagak penganjur dan pemimpin.

Semua itu hanya memecah belahkan tenaga serta mencerai beraikan kekuatan yang sedia ada lalu mengendalakan tercapainya segala matlamat yang dituju.

Menyedari hal inilah maka suatu kajian terhadap segala fikrah tadi serta suatu analisa perbandingan di antaranya merupakan suatu persoalan yang asasi yang mesti dilakukan oleh setiap orang yang benar-benar inginkan reformasi"

-hassan al-banna-

Sunday, July 1, 2012

Ziarah kubur, kebiasaan dilakukan Mesut Ozil pulang ke kampungnya di TurkiZiarah Kubur, Kebiasaan Ozil Tiap Mudik 
 
Akhir tahun lalu di La Liga Sepanyol berehat untuk menyambut perayaan Krismas, Mesut Ozil memanfaatkannya dengan pulang ke kampung. Bandar Devrek, sebuah wilayah di Wilayah Zonguldak, Turki, yang merupakan kampung halamannya menjadi tujuan gelandang Real Madrid itu.

Kehadiranya ke bandar yang berhampiran Laut Hitam di Turki sebelah utara itu menggegarkan warga tempatan. Selama dua hari, lawatan Ozil mendapat sambutan masyarakat tempatan. Warga tampak bersemangat menyambut kepulangan putra terbaik mereka.

Ozil menyatakan, pulang kampung menjadi tradisi baginya. Kepada para wartawan yang mewawancaranya, ia mengaku terakhir kali pulang ke kampung halamannya satu tahun yang lalu. "Anda boleh lihat mereka semua adalah rakan-rakan dan keluargaku," katanya dikutip Habermonitor.com.

Selain kunjungan keluarga dan bertemu wali kota tempatan, Ozil menyempatkan diri untuk mengunjungi makam leluhur. Menurut Ozil, lawatan ke makam leluhurnya itu dilakukan sebagai bentuk penghormatan kepada mereka yang telah meninggal.

Pasalnya Islam mengajarkan kepada pemeluknya agar generasi sesudahnya selalu mengirimkan doa kepada keluarga yang meninggal. "Makam datuk dan nenekku adalah tempat yang pertama kali kutuju di sini sebelum melakukan aktiviti cuti," lanjut Ozil.

Pemain der Panzer itu mengatakan, dirinya tidak akan pernah melupakan kampung halamannya. Meski berkewarganegaraan Jerman, beliau tidak akan melupakan Turki, yang merupakan tanah kelahiran orang tua dan sanak saudaranya dari generasi sebelumnya. "Sejak kecil saya selalu tinggal di sini selama musim panas," kata dia.
 
sumber Detik Islam.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Pakatan Rakyat 2

Popular Posts

Mutiara Kata

"...... makanan semanis dan selazat ini bukan dibuat daripada wang ayah dan ibumu. Kenyangkan perut rakyatmu dengan makanan ini sebelum engkau mengenyangkan perutmu"

Khalifah Umar bin Khatab

Alexa Internet

There was an error in this gadget

Blog Archive