Berita Terbaru :

Jom Baca!!!

Followers

Ayyuha al-Syabab


"Sudut yang paling merbahaya sekali dalam sesuatu umat yang sedang membangun-terutama di ketika masih dalam peringkat permulaan kebangkitan ialah lahirnya berbagai corak fikrah dan pegangan, pelbagai seruan, bermacam-macam program, pelbagai langkah dan cara yang bersimpang siur di samping lahirnya begitu banyak orang-orang yang berlagak penganjur dan pemimpin.

Semua itu hanya memecah belahkan tenaga serta mencerai beraikan kekuatan yang sedia ada lalu mengendalakan tercapainya segala matlamat yang dituju.

Menyedari hal inilah maka suatu kajian terhadap segala fikrah tadi serta suatu analisa perbandingan di antaranya merupakan suatu persoalan yang asasi yang mesti dilakukan oleh setiap orang yang benar-benar inginkan reformasi"

-hassan al-banna-

Sunday, September 30, 2012

Boleh ke "Pembangkang" perintah Negara..?Boleh ke "Pembangkang" perintah Negara..?

Yang aku paham, dalam "Sistem Demokrasi", ada 2 pihak dalam Politik Negara atau Negeri... Pihak pertama ialah "Kerajaan" & pihak ke-2 ialah "Pembangkang".

"Kerajaan" ialah "Pemerintah" dimana-mana Negara atau Negeri, pihak yang mendapat Majoriti Kerusi dalam mana-mana Pilihanraya Negara atau Negeri layak membentuk "Kerajaan" yang "Memerintah" Negara atau
 Negeri.

Pihak yang tidak mendapat Majoriti Kerusi dalam mana-mana Pilihanraya Negara atau Negeri tidak layak membentuk "Kerajaan" untuk "Memerintah" tetapi layak untuk berada didalam Dewan Undangan Negeri atau Dewan Negara dan dipanggil "Pembangkang".

Berasaskan pada "Sistem Demokrasi" yang aku huraikan dekat atas, dekat mana rasionalnya "Pembangkang" boleh "Memerintah" Negara atau Negeri..?

UMNO/BN - M O R O N (dulu, kini & selamanya)....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Pakatan Rakyat 2

Popular Posts

Mutiara Kata

"...... makanan semanis dan selazat ini bukan dibuat daripada wang ayah dan ibumu. Kenyangkan perut rakyatmu dengan makanan ini sebelum engkau mengenyangkan perutmu"

Khalifah Umar bin Khatab

Alexa Internet

Blog Archive