Berita Terbaru :

Jom Baca!!!

Followers

Ayyuha al-Syabab


"Sudut yang paling merbahaya sekali dalam sesuatu umat yang sedang membangun-terutama di ketika masih dalam peringkat permulaan kebangkitan ialah lahirnya berbagai corak fikrah dan pegangan, pelbagai seruan, bermacam-macam program, pelbagai langkah dan cara yang bersimpang siur di samping lahirnya begitu banyak orang-orang yang berlagak penganjur dan pemimpin.

Semua itu hanya memecah belahkan tenaga serta mencerai beraikan kekuatan yang sedia ada lalu mengendalakan tercapainya segala matlamat yang dituju.

Menyedari hal inilah maka suatu kajian terhadap segala fikrah tadi serta suatu analisa perbandingan di antaranya merupakan suatu persoalan yang asasi yang mesti dilakukan oleh setiap orang yang benar-benar inginkan reformasi"

-hassan al-banna-

Tuesday, October 23, 2012

PTPTN - PENDIDIKAN PERCUMA


AGOS CHOLAN KETUA EKSEKUTIF PTPTN
Menurut Ketua Eksekutif Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) Agos Cholan berkata "sehingga kini PTPTN membelanjakan sebanyak RM30 bilion daripada peruntukan yang diberi iaitu RM43 bilion dan masih berbaki RM13 bilion untuk diberikan sehingga tahun 2014... jika kita hentikan PTPTN sekarang kita telah lepaskan RM13 bilion itu," kata Agos dalam forum pendidikan percuma anjuran akhbar berbahasa Cina, Oriental Daily di Kuala Lumpur semalam. sumber malaysiakini 

Sama ada Ketua Eksekutif Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) Agos Cholan ini sedar atau tidak bahawa kenyataan beliau tersebut dengan tak secara langsung telah mengesahkan yang Datuk Seri Hj Najib (DSHN) telah menipu... apabila mengatakan keseluruhan pinjaman yang telah dikeluarkan oleh PTPTN ialah sebanyak RM43 bilion... sedangkan RM43 bilion adalah keseluruhan peruntukkan sehingga tahun 2014... bermakna ianya mengambil masa 15 tahun sejak ia di luluskan dan bukan nya seperti yang digambarkan oleh DSHN dalam setahun gamaknya.

Kalau ikut perkiraan tahun bermakna RM43 bilion bahagi 15 tahun = RM2.87 bilion setahun... mungkin akan ada pertambahan... namun ianya masih didalam lingkungan RM3 bilion setahun... kalau itu seperti yang dikatakan oleh Ketua Eksekutif PTPTN memang sah lagi bersuluh Pemimpin Wassatiyah DSHN adalah seorang Penipu Kelas Atasan... dan semestinya Ceti PTPTN dihapuskan dan digantikan dengan Pendidikan Percuma atas nama Biasiswa Pelajaran kerana Pendapatan Negara melebihi dari mencukupi bagi menampung Peruntuk Biasiswa Pelajaran kalau betul cara kerajaan menguruskan nya.

Jika hendak dibandingkan Kerugian yang diketahui dizaman Perdana Menteri Tun Mahathir selama 22 tahun beliau menerajui Negara sekitar RM100 bilion kerugian berlaku... itu yang diketahui... mungkin ada yang tak diketahui dan ini di akui oleh beliau apabila meminta siasatan juga dibuat keatas Perdana Menteri selepas beliau kalau hendak menyiasat... walaupun Perdana Menteri selepas beliau terkenal dengan panggil MR. Clean dan seorang lagi MR. Wassatiyah... ini juga tak secara langsung Tun Mahatir mengakui banyak kerugian yang dialami oleh Negara semasa dan selepas beliau memerintah.

Ini bermakna apa yang didakwa oleh Pakatan Rakyat (PR) berkenaan PTPTN adalah benar belaka... dan permintaan untuk menghapuskan PTPTN memang wajar dipenuhi... kerana tidak ada ruginya memberi Pendidikan Percuma kepada rakyat... kerana itu semua adalah Kepunyaan Rakyat dan bukan Harta Pusaka Bapa Umno iaitu Inggeris Penjajah... kenapa dan mengapa Umno/Bn bermati-matian mempertahankan Ceti PTPTN hanya mereka sahaja yang tahu buat masa ini... namun lambat laun ianya akan diketahui juga sebab mereka mempertahankan Ceti PTPTN.

Buat penyokong Umno/bn... jangan lah nampak sangat diperbodohkan oleh Pemimpin lu orang beb... malu lah sikit dengan orang muda dan walaupun muda mereka tak rela di tipu oleh Pemimpin Umno/Bn... dah lama sangat ditipu oleh Pemimpin Umno/Bn... dan 54 tahun beb... bukan setahun... bukan sepenggal... kalau nak disedarkan pun Pemimpin Umno/Bn dah terlambat... walaupun umno pernah diharamkan gara-gara Perebutan Kuasa namun itu semua tak menjadi pengajaran kepada Pemimpin Umno... kalau dah Parti sendiri pernah haram apa tah lagi mengharamkan Parti orang lain dan Menggelar Parti Orang lain Sesat... lu orang pikir lah sendiri ok.


hemmmmm..... tapi bagi penchacai merangkap penyokong terpilih umno/bn... ini jenis cerdik tapi kerjanya menjadikan penyokong umno lain menjadi bodoh kerana kepandaian mereka menchacai... mereka ini dilatih dan mendapat sikit habuan... namun selepas ditolak... dicampur... dibahagi... rupa-rupanya mereka ni lagi bodoh dari penyokong biasa umno... kah kah kah... umno perkasam jati... betul-betul meloyakan heeeee... A B U.
ehsan - Mat Indera Sipejuang

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Pakatan Rakyat 2

Popular Posts

Mutiara Kata

"...... makanan semanis dan selazat ini bukan dibuat daripada wang ayah dan ibumu. Kenyangkan perut rakyatmu dengan makanan ini sebelum engkau mengenyangkan perutmu"

Khalifah Umar bin Khatab

Alexa Internet

There was an error in this gadget

Blog Archive