Berita Terbaru :

Jom Baca!!!

Followers

Ayyuha al-Syabab


"Sudut yang paling merbahaya sekali dalam sesuatu umat yang sedang membangun-terutama di ketika masih dalam peringkat permulaan kebangkitan ialah lahirnya berbagai corak fikrah dan pegangan, pelbagai seruan, bermacam-macam program, pelbagai langkah dan cara yang bersimpang siur di samping lahirnya begitu banyak orang-orang yang berlagak penganjur dan pemimpin.

Semua itu hanya memecah belahkan tenaga serta mencerai beraikan kekuatan yang sedia ada lalu mengendalakan tercapainya segala matlamat yang dituju.

Menyedari hal inilah maka suatu kajian terhadap segala fikrah tadi serta suatu analisa perbandingan di antaranya merupakan suatu persoalan yang asasi yang mesti dilakukan oleh setiap orang yang benar-benar inginkan reformasi"

-hassan al-banna-

Monday, June 9, 2008

Al-Aqsa dalam bahaya

MAHA SUCI ALLAH YANG TELAHMENGISRAKAN (MEMBAWA PADA PERJALANANMELAM) HAMBANYA DARI MASJID AL-HARAMKE MASJID AL-AQSA YANG TELAH KAMIBERKATI SEKELILINGNYA UNTUK KAMIPERLIHATKAN TANDA-TANDA KEKUASAANKAMI.
(SURAH AL-ISRA:1)
ALHAMDULILLAH, SAYA AMATBERTERIMA KASIH KEPADA RAKAN-RAKANSEPERJUANGANKU YANG SUDI MELUANGKANSECUBIT MASA BAGI MEMBACA TULISAN SAYAINI, DAN SEKALUNG TAHNIAH ATASKEPRIHATINAN ANDA TERHADAP ISU MASJIDAL-AQSA.
MASJID AL-AQSA. MASJID KETIGATERSUCI UMAT ISLAM SELEPAS MASJIDILHARAM DAN MASJID AN-NABAWI. TIADASIAPA YANG DAPAT MENAFIKAN STATUSKESUCIAN MASJID YANG PERNAH MANJADIKIBLAT PERTAMA UMAT ISLAM INI. MALAHANALLAH SWT JUGA MENYEBUTNYA BERDASARKANFIRMANNYA DALAM SURAH AL-ISRA:1.
AKTIVITI PENGGALIAN YANGBERTERUSAN DI SEKITAR LINGKUNGANMASJID AL-AQSA OLEH REJIM ZIONIS JELASMENUNJUKKAN BETAPA MEREKA BENAR-BENARINGIN MENAKLUKI KAWASAN MASJID AL-AQSADAN MENDIRIKAN BEIT HAMIKDASH (KUILSULAYMAN).
NAMUN, APA YANG INGIN SAYATEKANKAN DI SINI ADALAH BERKAITANTARIKH 21 OGOS YANG PERLU DIINGATIOLEH SETIAP UMAT ISLAM TERMASUK KITAGOLONGAN REMAJA.
TANGGAL 21 OGOS 1969, SEORANGPENGANUT FAHAMAN ZIONIS BERAGAMAKRISTIAN DARI SWITZERLAND, DENNISMICHAEL TELAH MEMBAKAR SEBAHAGIANDARIPADA RUANG UTAMA MASJID AL-AQSA.ANTARA YANG MUSNAH TERUK DARI TINDAKANDI LUAR BATAS KEMANUSIAAN ITU IALAHMIMBAR MASJID YANG TELAH DIBINASEMENJAK ZAMAN NURUDDIN AL-ZINKI DANPERNAH DIGUNAKAN OLEH SALAHUDDIN al-AYYUBI DI ZAMAN PEMERINTAHANNYA.SEHARIAN UMAT ISLAM BERUSAHAMEMADAMKAN API DAN CUBA SEDAYA-UPAYAMENYELAMATKAN TINGGALAN SEJARAH DIMASJID SUCI TERSEBUT.
KESAN DARI PERISTIWA TERSEBUT,NEGARA-NEGARA ISLAM TELAH SEBULATSUARA BERSETUJU UNTUK BERGABUNG DANTERBENTUK OIC. IRONINYA, AGENDA AL-AQSA YANG DAHULUNYA MENJADI NADITERTUBUHNYA OIC, KINI SEOLAH-OLAHHILANG DARI MEJA MESYUARAT OIC. MASING-MASING SEOLAH MEMANDANG SEPI TENTANGBAHANA YANG SEDANG MELANDA MASJID AL-AQSA.
21 OGOS! TARIKH KERAMAT YANGPERLU DISEMAT DALAM KOTAK FIKIRANSETIAP UMAT ISLAM! SEMARAKKAN RASATANGGUNGJAWAB ANDA UNTUKMEMPERTAHANKAN MASJID SUCI KITA INI!ADALAH MENJADI TUGAS KITA UNTUKMENGHIDUPKAN RUH JIHAD UNTUKMEMBEBASKAN MASJID AL-AQSA! JANGANLAHJADIKAN IA SEPERTI PEPATAHMELAYU; BILA SUDAH TERHANTUK, BARUNAK TERNGADAH! JIKA KUIL YAHUDI(BEIT HAMIKDASH) SUDAH BERDIRI TEGUHDI TAPAK MASJID AL-AQSA, SEGALANYASUDAH TERLAMBAT.
BENAR, SAYA SENDIRI BELUMSEMPURNA UNTUK MENGAJAK SAUDARA-SAUDARI KE ARAH KEBAIKAN. TAPI,KEWAJIPAN DAKWAH ITU TETAP DIPIKULPADA SETIAP BAHU UMAT ISLAM. INGINSAYA MEMETIK KATA-KATA IMAM AL-HASAN; SIAPAKAH DI ANATARA KITA TELAHMELAKSANAKAN SEGALA YANG DISERUKANNYA?SYAITAN AMAT MENYUKAI JIKA MANUSIATERPEDAYA DENGAN SIKAP INI SEHINGGAAKHIRNYA TIDAK ADA SESIAPA PUN YANGMAHU MENGAJAK KEPADA YANG MAKRUF DANMENCEGAH KEMUNGKARAN. (lihat: KITKOMBAT ISLAM UNTUK REMAJA; DR DANIALZAINAL ABIDIN; cetakan kelima 2004-Edisi Kedua, PNM). SAYA MENGALUKANTEGURAN DARIPADA SAUDARA-SAUDARISEPERJUANGAN KU, UNTUK KITA SAMA-SAMAMEMARTABATKAN DAN MENINGKATKAN KUALITIDAN JATI DIRI KITA SEBAGAI REMAJAISLAM. INSYAALLAH.
(Dipetik dari 'Al-Aqsa Dalam Bahaya!!)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Pakatan Rakyat 2

Popular Posts

Mutiara Kata

"...... makanan semanis dan selazat ini bukan dibuat daripada wang ayah dan ibumu. Kenyangkan perut rakyatmu dengan makanan ini sebelum engkau mengenyangkan perutmu"

Khalifah Umar bin Khatab

Alexa Internet