Berita Terbaru :

Jom Baca!!!

Followers

Ayyuha al-Syabab


"Sudut yang paling merbahaya sekali dalam sesuatu umat yang sedang membangun-terutama di ketika masih dalam peringkat permulaan kebangkitan ialah lahirnya berbagai corak fikrah dan pegangan, pelbagai seruan, bermacam-macam program, pelbagai langkah dan cara yang bersimpang siur di samping lahirnya begitu banyak orang-orang yang berlagak penganjur dan pemimpin.

Semua itu hanya memecah belahkan tenaga serta mencerai beraikan kekuatan yang sedia ada lalu mengendalakan tercapainya segala matlamat yang dituju.

Menyedari hal inilah maka suatu kajian terhadap segala fikrah tadi serta suatu analisa perbandingan di antaranya merupakan suatu persoalan yang asasi yang mesti dilakukan oleh setiap orang yang benar-benar inginkan reformasi"

-hassan al-banna-

Thursday, October 23, 2008

8 Perkara Perlu Difikirkan Jika PRK Januari 2009

Fokus kepada tarikh pilihanraya kampus yang dijangka akan diadakan pada bulan Januari 2009. Apakah perkara-perkara yang boleh difikirkan?

Pertama, kelewatan ini boleh memberikan rangsangan yang kuat kepada pihak aspirasi dan pentadbiran UMNO untuk melobi mendapatkan bantuan daripada mana-mana UMNO Bahagian terutamanya bakal-bakal calon UMNO Bahagian untuk mengukuhkan kedudukan mereka.

Kedua, pemfokusan gerak kerja pilihanraya kampus boleh disalurkan kepada gerak kerja pemilihan agong UMNO Bahagian

Ketiga, dana yang dikumpul dijangka bertambah

Keempat, mereka cuba untuk melemahkan momentum Pro Mahasiswa disebabkan kerenggangan waktu yang begitu lama

Kelima, proses perubahan dan koreksi dalaman Aspirasi perlu dilakukan sebaik-baiknya dan ia perlu mengambil masa yang lama selepas daripada pembubaran Majlis Perwakilan Pelajar

Keenam, ia boleh mengurangkan produktiviti Pro Mahasiswa kerana sumber-sumber yang diperolehi oleh mereka terutamanya dana adalah terhad.

Ketujuh, jarak masa cuti menyukarkan pihak Pro Mahasiswa untuk berjumpa dan menerangkan agenda mereka kepada mahasiswa-mahasiswa kampus selepas daripada pembubaran MPP kerana cuti semester yang panjang.

Kelapan, cuti mampu membuatkan momentum, semangat dan moral mahasiswa menurun. Ini menyukarkan Pro Mahasiswa untuk membuat turning votes.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Pakatan Rakyat 2

Popular Posts

Mutiara Kata

"...... makanan semanis dan selazat ini bukan dibuat daripada wang ayah dan ibumu. Kenyangkan perut rakyatmu dengan makanan ini sebelum engkau mengenyangkan perutmu"

Khalifah Umar bin Khatab

Alexa Internet