Berita Terbaru :

Jom Baca!!!

Followers

Ayyuha al-Syabab


"Sudut yang paling merbahaya sekali dalam sesuatu umat yang sedang membangun-terutama di ketika masih dalam peringkat permulaan kebangkitan ialah lahirnya berbagai corak fikrah dan pegangan, pelbagai seruan, bermacam-macam program, pelbagai langkah dan cara yang bersimpang siur di samping lahirnya begitu banyak orang-orang yang berlagak penganjur dan pemimpin.

Semua itu hanya memecah belahkan tenaga serta mencerai beraikan kekuatan yang sedia ada lalu mengendalakan tercapainya segala matlamat yang dituju.

Menyedari hal inilah maka suatu kajian terhadap segala fikrah tadi serta suatu analisa perbandingan di antaranya merupakan suatu persoalan yang asasi yang mesti dilakukan oleh setiap orang yang benar-benar inginkan reformasi"

-hassan al-banna-

Thursday, December 6, 2012

Konstantinopel | Prelude to the final battle27 – 29 Mei 1453 Masihi

Mesej dan arahan Sultan Muhammad al-Fateh sudah sampai ke telinga semua tentera Islam. Tarikh 29 Mei sudah ditetapkan. Siap siaga, formasi dan kelengkapan senjata dikumpul. Undur sudah sirna dari kamus bala tentera Uthmaniah. Semangat ghazi mengalir ke seluruh serat-serat pembuluh darah.

Pasukan artileri masih tetap menembak dan mengebom tembok Konstantinopel sebagai strategi supaya pasukan pertahanan musuh tidak boleh berehat. Sementara batalion dan kontijen tentera darat Uthmaniah dibiarkan berehat.

Di sebelah laut pula, armada perang Uthmaniah dipastikan oleh laksamana dan komander bertugas agar bersedia dan berwaspada.

Pada sebelah malamnya, semua khemah tentera Uthmaniah dinyalakan obor dan api. Sirah perang Rasulullah (SAW) semasa menakluk kota Mekah diperikan. Mereka bermunajat dan bertakbir lantang.

Sultan Muhammad al-Fateh dan Panglima Tharhan mengelilingi semua khemah di sebelah malam. Para ulama melawat tentera dan membaca ayat-ayat al-Quran, terutamanya surah al-Anfal yang mengisahkan perjuangan jihad.

Para ulama bersepakat untuk mengisahkan peranan dan keberanian Sahabat Rasulullah (SAW), Abu Ayub al-Ansari, di malam-malam terakhir sebelum gempuran besar-besaran dilancarkan.

“Tuan-tuan yang dimuliakan Allah, Rasulullah (SAW) berhenti di rumah Abu Ayub al-Ansari ketika hijrah ke Madinah. Di sini, di tembok kota ini, jenazah beliau disemadikan. Kita akan mencari kuburnya sebaik sahaja berjaya memasuki kota ini.”

Sepanjang malam ucapan “Laa ilaaha illaAllah, Muhammad Rasulullah” bergema menjulang langit, lalu dibawa angin memasuki kota Konstantinopel. Penat hilang serta merta.

Sementara itu hati-hati musuh Islam semakin kecut dan kecil.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Pakatan Rakyat 2

Popular Posts

Mutiara Kata

"...... makanan semanis dan selazat ini bukan dibuat daripada wang ayah dan ibumu. Kenyangkan perut rakyatmu dengan makanan ini sebelum engkau mengenyangkan perutmu"

Khalifah Umar bin Khatab

Alexa Internet