Berita Terbaru :

Jom Baca!!!

Followers

Ayyuha al-Syabab


"Sudut yang paling merbahaya sekali dalam sesuatu umat yang sedang membangun-terutama di ketika masih dalam peringkat permulaan kebangkitan ialah lahirnya berbagai corak fikrah dan pegangan, pelbagai seruan, bermacam-macam program, pelbagai langkah dan cara yang bersimpang siur di samping lahirnya begitu banyak orang-orang yang berlagak penganjur dan pemimpin.

Semua itu hanya memecah belahkan tenaga serta mencerai beraikan kekuatan yang sedia ada lalu mengendalakan tercapainya segala matlamat yang dituju.

Menyedari hal inilah maka suatu kajian terhadap segala fikrah tadi serta suatu analisa perbandingan di antaranya merupakan suatu persoalan yang asasi yang mesti dilakukan oleh setiap orang yang benar-benar inginkan reformasi"

-hassan al-banna-

Friday, April 5, 2013

marina mahathir jemput ketua pelbagai agama doakan bapanya

Saya baru dapat email dari seorang sahabat yang mengesahkan program bacaan doa pelbagai agama yang dianjurkan oleh Marina Mahathir di rumahnya di Bukit Damansara bagi memohon kesejahteraan untuk Tun Mahathir. Program yang berlangsung pada 9 September lalu mendapat sambutan, khususnya dari kumpulan yang mengerakkan IFC dan sister In Islam. 
Program ini dimulakan dengan solat maghrib dan bacaan doa oleh Imam Feisal Abdul Rauf dan disusuli dengan bacaan doa mengikut adab agama masing-masing yang disertai oleh ;

  1. Archbishop Murphy Packiam, Christian Federation of Malaysia
  2. Swami Samyam Ananda, Divine Life Society (Hindu prayers)
  3. Mr BS Tan, Federation of Taoist Associations of Malaysia
  4. Buddhist community (TBC)
  5. Sikh community (TBC)
  6. Baha'i community (TBC)
Kita tidak menolak sebarang acara bagi mendoakan kesejahteraan bekas Perdana Menteri itu, tetapi ia tidak seharusnya digabungkan dengan upacara doa agama-agama lain dalam satu Majlis.

Dalam beragama kita tidak boleh pegang prinsip Liberal atau Pluralisme kerana surah al-Kafirun telah jelas menyatakan bahawa "Bagi engkau agama engkau dan aku agamaku. aku tak akan sembah apa yg engkau sembah dan engkau tak akan sembah apa yg aku sembah".

Tindakan Marina yang juga salah seorang pengerak Sister In Islam ini seolah-olah mencabar sistem agama yang telah digariskan Allah dalam Al-Quran.
Sikap beliau ini sama sahaja dengan Inayah Gus Dur, anak bekas Presiden Indonesia yang baru-baru ini menganjurkan program sahur di Gereja secara on-line.

Mereka ini semakin jauh terpesong dan menghina adab dan syariah Islam secara perlahan-lahan.

Malangnya, tiada satu pun tindakan yang diambil oleh Jabatan Agama Wilayah Persekutuan atau pun JAKIM.

Apa dah jadi pada Ustaz dan Ustaz yang ada di JAKIM. Kalau mereka boleh pecah kepala fikir tentang cara solat di angkasa lepas, kenapa perkara yang dah jelas sebegini perlu didiamkan dan tidak diambil tindakan.

Rakyat semakin risau kerana pada masa ini, Kerajaan sendiri pun sudah mulai meragui Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan sehingga mencadangkan agar kumpulan profesional yang tiada pendidikan agama dibenarkan menyertai Majlis Fatwa dan membuat sesuatu ijtihad atau fatwa.

Ke mana arah tuju Islam di Negara Islam Hadhari ini. Apa lagi bala yang Allah akan turunkan kerana kebejatan pemimpin dan kumpulan Sister In Islam serta IFC ini.

Kita harus bangkit, semarakkan kecaman terhadap mereka dengan segera agar negara ini tidak jadi seperti negara ROJAK!!!


Herman Samsudeen - Ketua Penerangan 
DPP Wilayah PersekutuanInilah Isi Surat Jemputan dari Datuk Marina Mahathir,

Dear friends,
You are cordially invited to a multifaith doa selamat
on Sunday Sept 9 2007
at 7pm
at Blog House, 66, Lorong Setiabistari 2, Bukit Damansara, KL

Programme:
7pm Arrival of guests
7.15pm Maghrib prayers led by Imam Feisal Abdul Rauf
7.30pm Prayers by each faith to be led by:

Archbishop Murphy Packiam, Christian Federation of Malaysia

Swami Samyam Ananda, Divine Life Society (Hindu prayers)
Mr BS Tan, Federation of Taoist Associations of Malaysia
Buddhist community (TBC)
Sikh community (TBC)
Baha'i community (TBC)
Imam Feisal will end with a doa.
8.00pm Dinner
(Times are approximate)

Please do join us if you can. The gathering is to do a thanksgiving to God Almighty for my father's successful operation and continued recovery. It is also an opportunity for us to thank all well-wishers for the kind prayers and support that they have extended to me and my family.        

Inilah doa agama satu Malaysia
wakaka

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Pakatan Rakyat 2

Popular Posts

Mutiara Kata

"...... makanan semanis dan selazat ini bukan dibuat daripada wang ayah dan ibumu. Kenyangkan perut rakyatmu dengan makanan ini sebelum engkau mengenyangkan perutmu"

Khalifah Umar bin Khatab

Alexa Internet

There was an error in this gadget

Blog Archive