Berita Terbaru :

Jom Baca!!!

Followers

Ayyuha al-Syabab


"Sudut yang paling merbahaya sekali dalam sesuatu umat yang sedang membangun-terutama di ketika masih dalam peringkat permulaan kebangkitan ialah lahirnya berbagai corak fikrah dan pegangan, pelbagai seruan, bermacam-macam program, pelbagai langkah dan cara yang bersimpang siur di samping lahirnya begitu banyak orang-orang yang berlagak penganjur dan pemimpin.

Semua itu hanya memecah belahkan tenaga serta mencerai beraikan kekuatan yang sedia ada lalu mengendalakan tercapainya segala matlamat yang dituju.

Menyedari hal inilah maka suatu kajian terhadap segala fikrah tadi serta suatu analisa perbandingan di antaranya merupakan suatu persoalan yang asasi yang mesti dilakukan oleh setiap orang yang benar-benar inginkan reformasi"

-hassan al-banna-

Monday, April 8, 2013

Sentiasa tafakur dan muhasabah diri kunci ketenanganBaginda SAW mengajar kita bagaimanakah usaha yang perlu bagi melahirkan hati yang bersih dan tenang, antaranya ialah tafakur dan muhasabah dengan merenung kehidupan serta memikirkan mengenai hubungan hati kita dengan Allah SWT.  • Beristighfar dengan memohon ampun terhadap Allah SWT. Baginda SAW yang bersifat maksum daripada dosa beristighfar sebanyak 70 kali sehari semalam walaupun baginda bersifat maksum dan diampunkan dosanya oleh Allah SWT sebagai tanda bersyukur Baginda SAW.
  Firman Allah SWT: “Tiadalah Tuhan akan menyeksa mereka, sedangkan engkau berada di antara mereka dan tiadalah Tuhan hendak menyeksa mereka selama mereka beristighfar.” (Surah al-Anfal, ayat 33).
 • Berselawat kepada Nabi SAW sekadar bilangan yang termampu untuk mendapat syafaat baginda di hari akhirat nanti. Nabi SAW bersabda: “Barang siapa yang berselawat kepadaku sekali, nescaya Allah SWT akan membalasnya dengan selawat ke atasnya sepuluh kali.”

  Firman Allah SWT: “Sesungguhnya Allah SWT dan malaikat-Nya berselawat kepada Nabi, wahai orang yang beriman, berselawatlah ke atasnya dan mengucap salamlah kepadanya dengan sepenuh kehormatan.” (Surah Ahzab, ayat 56) 
 • Mengingati mati yang tetap akan mengunjungi kita pada bila-bila masa. Sabda Rasulullah SAW: “Perbanyakkan mengingati mati kerana yang demikian itu akan mengurangkan seseorang itu melakukan dosa dan tidak tamak pada dunia.”
  Zikir elak sifat riak 
 • Berzikir secara tersembunyi bagi mengelakkan sifat menunjuk-nunjuk (riak). Sabda Rasulullah SAW: “Sebaik-baik zikir ialah yang dirahsiakan (dalam hati) dan sebaik-baik rezeki ialah apa yang mencukupi.”

  Firman Allah SWT: “Berzikirlah kepada Tuhanmu dalam hatimu dengan perasaan rendah hati dan perasaan takut.” (Surah al-A’raf, ayat 205) 
 • Berdoa kepada Allah SWT dengan bersungguh-sungguh. Firman Allah SWT: “Dan Tuhan kamu berfirman: Mohonlah kepada-Ku nescaya Aku akan memperkenankan permohonan kamu.” (Surah al-Mukminin, ayat 180)

  Perbanyakkan berdoa kepada Allah SWT setiap masa. Selepas solat fardu, membaca al-Quran, solat tahajud di tengah malam dan di tempat yang afdal doa kerana dengan banyaknya doa, hati akan menjadi bersih, lembut dan sejahtera.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Pakatan Rakyat 2

Popular Posts

Mutiara Kata

"...... makanan semanis dan selazat ini bukan dibuat daripada wang ayah dan ibumu. Kenyangkan perut rakyatmu dengan makanan ini sebelum engkau mengenyangkan perutmu"

Khalifah Umar bin Khatab

Alexa Internet

Blog Archive