Berita Terbaru :

Jom Baca!!!

Followers

Ayyuha al-Syabab


"Sudut yang paling merbahaya sekali dalam sesuatu umat yang sedang membangun-terutama di ketika masih dalam peringkat permulaan kebangkitan ialah lahirnya berbagai corak fikrah dan pegangan, pelbagai seruan, bermacam-macam program, pelbagai langkah dan cara yang bersimpang siur di samping lahirnya begitu banyak orang-orang yang berlagak penganjur dan pemimpin.

Semua itu hanya memecah belahkan tenaga serta mencerai beraikan kekuatan yang sedia ada lalu mengendalakan tercapainya segala matlamat yang dituju.

Menyedari hal inilah maka suatu kajian terhadap segala fikrah tadi serta suatu analisa perbandingan di antaranya merupakan suatu persoalan yang asasi yang mesti dilakukan oleh setiap orang yang benar-benar inginkan reformasi"

-hassan al-banna-

Tuesday, May 21, 2013

Pandangan Seorang Blogger Ariff Shah Tentang GST.

Ini pendapat saya berkaitan GST.

Katakan Najeeb bergaji RM1500 sebulan. Setahun gajinya RM18000. Dengan gajinya yang rendah, dia tak perlu bayar cukai pendapatan.

Kemudian, cukai GST sebanyak 7% diimplementasi oleh kerajaan Malaysia yang tercinta. Boleh dikatakan nilai gaji tahunan Najeeb telah berkurangan sebanyak RM1260. Oklah.

GST ni unik kerana coveragenya merangkumi segala aspek kehidupan kita. Boleh kata semua benda akan dikenakan cukai GST.

Katakan Najeeb kurang berbelanja dan hidup macam bangla, dia dapat kurangkan perbelanjaan dan dapat jimatkan wangnya sebanyak RM260 setahun. RM1000 dah habis kat tax.
gst-malaysia

http://ariffshah.com/wp-content/uploads/gst-malaysia.gif

You are paying more tax than you realize

Belum cerita lagi cukai lain yang terpaksa ditanggungnya. Dengan gaji RM1500, besar kemungkinan dia hanya menggunakan motosikal. Cukai eksais motosikal adalah sekitar 10 – 20% (ramai orang tak tau ni).

Mereka nak kurangkan cukai korporat. Tahukah anda yang dimaksudkan dengan cukai korporat ni adalah cukai pendapatan syarikat besar yang membuat untung ratusan, jutaan malahan billion ringgit? Cukai korporat adalah cukai untuk orang kaya.

Persoalannya kat sini, wajar ke orang yang berpendapatan rendah terpaksa tanggung cukai yang banyak?

 http://ariffshah.com/gst/

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Pakatan Rakyat 2

Popular Posts

Mutiara Kata

"...... makanan semanis dan selazat ini bukan dibuat daripada wang ayah dan ibumu. Kenyangkan perut rakyatmu dengan makanan ini sebelum engkau mengenyangkan perutmu"

Khalifah Umar bin Khatab

Alexa Internet

Blog Archive