Berita Terbaru :

Jom Baca!!!

Followers

Ayyuha al-Syabab


"Sudut yang paling merbahaya sekali dalam sesuatu umat yang sedang membangun-terutama di ketika masih dalam peringkat permulaan kebangkitan ialah lahirnya berbagai corak fikrah dan pegangan, pelbagai seruan, bermacam-macam program, pelbagai langkah dan cara yang bersimpang siur di samping lahirnya begitu banyak orang-orang yang berlagak penganjur dan pemimpin.

Semua itu hanya memecah belahkan tenaga serta mencerai beraikan kekuatan yang sedia ada lalu mengendalakan tercapainya segala matlamat yang dituju.

Menyedari hal inilah maka suatu kajian terhadap segala fikrah tadi serta suatu analisa perbandingan di antaranya merupakan suatu persoalan yang asasi yang mesti dilakukan oleh setiap orang yang benar-benar inginkan reformasi"

-hassan al-banna-

Thursday, July 24, 2008

Falsafah Hidup

“Jika anda tidak boleh mengubah diri maka anda tidak boleh mengubah apa-apa.”

Dato’ Dr. Syed Ahmad b. Syed Samsuddin Al-Saggof

Dulu Lain Sekarang Anda Lain

Satu kajian rambang yang dibuat oleh beberapa pakar psikologi terhadap diri dan manusia ialah kesukaran untuk mengubah sikap diri yang telah menjadi amalan sejak dulu.

Sedari kecil anda telah dilarang untuk panjat pokok. Dilarang bercakap. Dilarang bertemu orang yang tidak dikenali.

Kini anda di dalam kedewasaan, pemikiran anda dihantui dengan ketakutan dan ketidakyakinan diri yang pelbagai rupa.

Anda takut berenang. Anda takut panjat pokok. Anda takut bercakap dikhalayak ramai. Anda takut bertemu dengan pelanggan. Anda takut dengan cabaran. Anda takut ceburi dunia perniagaan. Anda takut dengan risiko dan macam-macam lagi.

Dulu lain sekarang lain. Anda kini sudah boleh berfikir. Ubah sikap diri anda. Anda boleh Berjaya. Anda boleh maju.

Dulu takut sekarang berani. Dulu miskin sekarang kaya. Dulu hina sekarang dipuja.

Monday, July 21, 2008

thriller masterpiece????

Sejak akhir-akhir kita disajikan pelbagai pencaturan politik yang dimainkan oleh pelbagai pihak sama ada pembangkang ataupun kerajaan. Pelbagai isu yang dimainkan oleh pihak terbabit, adakah ini mainan politik atau bahasa poltik sebenar yang perlu diwujudkan untuk memastikan perubahan terhadap tampuk pimpinan kerajaan. Siapakah dalang yang mengatur semua strategi ini? Bagi pandangan saya hal ini sebenarnya di catur oleh ‘thriller masterpiece’ yang mengambarkan pencatur yang bijaksana yang mengabungkan pelbagai elemen dalam mewujudkan konduksi yang perlu diterima oleh semua terutamanya dalam poltik dalam negara malaysia ini.
Unsur elemen yang digabungkan oleh ‘thriller masterpiece’ ini dalah unsur jenayah,seks dan penguasa itu sendiri. Secara realitinya memang perkara sebegini berlaku terhadap politikus di negara malaysia. Justeru, tidak hairanlah jika Datuk seri Anwar Ibrahim sering dikaitkan dengan isu liwat dengan pembantu peribadinya iaitu Mohd Saiful Bukhari Azlan, manakala lain pulak yang berlaku terhadap Najib iaitu selaku Timbalan Perdana Menteri Malaysia yang menerima persisnya daripada isterinya sendiri, Datin Seri Rosmah Mansor dalam dakwaan yang dikaitkan dengan kes bunuh wanita Mongolia, Altantuya Shaaribu. Pengakuan yang dikemukan beliau dengan tidak bersalah adakah tidak mencukupi untuk membersihkan nama baik dan imej beliau dan suaminya.
Saya berpendapat bahawa kes bunuh ini bukanya isu kecil atau tidak perlu ditumpukan malah tuduhan terhadapnya adalah serius dan harus dibersihkan mengikut lunas undang-undang. Jika kaedah Rosmah ini digunakan oleh Penasihat Keadilan Dato’ Seri Anwar Ibrahim dalam menghadapi tuduhan liwat dengan Saiful tempoh hari, sudah tentu beliau tidak perlu disiasat atau kes tersebut diabaikan begitu sahaja. Adakah dengan pengakuan anwar bermakna kes ini ditutup sama seperti tuduhan terhadap rosmah? Bukanlah perkara ini yang ingin saya bincangkan tetapi dalang yang menjadi ‘mastermind ‘ terhadap kedua-dua pihak ini. Adakah ‘mastermind’ kepada kedua-dua pihak ini daripada golongan ilmuan global atau daripada golongan glokal, perkara sebegini yang sering kali terlintas di dalam fikiran saya untuk mengetahui siapakah mereka ini. Bahkan mereka yang menjadi pemikir atau tulang belakang dalam mencatur seseorang tokoh politik dalam meredah konduksi politik terutamanya di Malaysia.

Tuesday, July 15, 2008

Isu yang menjadi bahan panas sepanjang minggu haluan siswa 2008/2009

Dalam meniti pelbagai onak duri yang mencabar kekuatan mental dan fizikal setiap Ajk MHS 08/09 telah membangkitkan pelbagai persoalan terutamanya yang melibatkan tenaga sokongan di universiti Teknologi Malaysia City Campus. Adakah tenaga sokongan universiti ini bekerja untuk mendapatkan aset di dunia semata-mata atau bekerjasama untuk membantu universiti menjaga kebajikan setiap ahlinya terutamanya golongan mahasiswa? Siapa yang tak kenal dengan pengawal keselamatan yang dahulunya sebagai penyelamat harta benda atau ‘hero universiti’. Sebelum ini isu ‘pak guard kayu ‘ yang telah dibincangkan oleh ana sendiri, dan bermula disinilah ana akan cuba sambungkan pengulasan terhadap penulisan yang lepas. Selepas 3 hari melalui minggu MHS kami barisan Ajk di panggil untuk di soal siasat untuk mendapatkan gelaran siapa yang mengeluarkan perkataan ‘pak guard kayu’. Kononnya perkataan tersebut telah mencabar kredibiliti terhadap semua pak guard yang berada disitu.

Sehinggalah salah seorang daripada barisan Ajk MHS di panggil untuk disoal siasat secara bersendirian di bilik ‘SB’. Beberapa jam selepas itu kami barisan Ajk mendapat berita bahawa rakan kami yang disoal siasat itu pengsan setelah diasak bertalu-talu oleh pihak berkenaan. Adakah ini tenaga sokongan terhadap universiti? Apakah tanggungjawab sebenar golongan ini di UTM City Campus? Memberi tekanan secara mental terhadap Ajk MHS yang selama ini bertugas siang dan malam dan rehatnya hanyalah makan dan minum sahaja memberikan gambaran yang kurang sihat terhadap golongan pak guard ini. Ingatlah perkara sebegini telah mengeruhkan hubungan antara dua pihak yang terlibat iaitu mahasiswa dan pengawal keselamatan UTM City Campus.

Wednesday, July 9, 2008

'Pak Guard Kayu'.....???

Suasana yang kelam dan gelita di selubungi dengan orakan sepoi-sepoi angin dingin malam telah membisikan perkara yang tidak pernah dijangkakan. Dengan keletihan yang menghenjut diri tanpa sepatah perkataan pun telah membangkitkan suasana yang kelam kabut terutamanya di kalangan ajk minggu haluan siswa di Universiti Teknologi Malaysia City Campus apabila seorang siswa baru telah dihantui perkara yang agak pelik sehinggakan hal tersebut telah menyebabkan dia jatuh dengan sedarkan diri. Dalam suasana yang kelam kabut dan gelap gelita ajak minggu haluan siswa bergegas mendapatkan bantuan Pak guard yang berdekatan tetepi apa yang menghairankan, pak guard tersebut dengan selamba tengok budak tersebut yang hampir bernyawa-nyawa itu, tetapi salah seorang ajk MHS telah bertindak proaktif dengan merampas anak kunci kenderaan universiti untuk membawa pelajar tersebut ke klinik Universiti. Tetapi dalam masa yang sama di kalangan ajk MHS telah menyuarakan ketidakpuasan hati terhadap pak guard tersebut sehingga mengeluarkan satu perkataan ‘Pak Guard Kayu’. Isu ini yang hangat di perdengarkan dikalangan ajk MHS dan pengawal keselamatan di UTM city campus sepanjang minggu haluan siswa sehinggakan beberapa orang ajk MHS disoal siasat oleh special branch atau SB untuk mendapatkan siapakah yang mengeluarkan perkataan ‘Pak Guard Kayu’ yang semena-mena dilontarkan kepada keseluruhan pengawal keselamatan di UTMKL. Adakah ini mencabar kredebiliti pengwal keselamatan di UTMKL atau sebaliknya….???

Menteri Tenaga Kerja Arab Saudi jadi Pelayan Restoran

Menteri Tenaga Kerja Arab Saudi punya cara tersendiri untuk mendorong para pemuda Saudi agar mahu menerima pekerjaan yang selama ini mereka anggap sebagai pekerjaan bertaraf rendah. Menteri tersebut secara langsung telah memberi contoh dengan bekerja sebagai pelayan di sebuah restoran makanan segera.

Media massa Saudi memuat foto-foto bagaimana Ghazi Algosaibi mengejutkan para pengunjung di sebuah restoran makanan segera terkenal di kota Jeddah. Menteri tenaga kerja Saudi itu, dengan mengenakan pakaian seragam restoran dan topi menghantarkan hamburger pada para pelanggan yang datang ke restoran itu.

Media massa Saudi melaporkan, Algosaibi bersedia menjadi pelayan restoran selama tiga jam demi menjayakan objektif "Saudisasi" di bidang sumberdaya manusia di negeri yang kaya dengan minyak itu. Kerajaan Saudi memang ingin mengurangi ketergantungannya pada tenaga kerja dari luar negeri dan menggantikannya dengan tenaga kerja tempatan.

"Pada awalnya selalu terasa sulit dan melelahkan, tapi anak-anak muda Saudi mampu mencapai cita-cita jika mereka tekun dan mahu bekerja keras, " tegas Algosaibi seperti ditulis harian al-Watan.

Pada kesempatan itu, Algosaibi juga dikenali sebagai seorang individu yang suka menulis puisi dan mantan duta besar Saudi di London ini mencium salah seorang pemuda Saudi yang bekerja di restoran itu sebagai bentuk penghargaan kepada pemuda tersebut. Di Saudi, Algosaibi memperjuangkan agar lebih banyak orang-orang Saudi termasuk kaum perempuan mendapatkan kesempatan bekerja di negerinya sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Pakatan Rakyat 2

Popular Posts

Mutiara Kata

"...... makanan semanis dan selazat ini bukan dibuat daripada wang ayah dan ibumu. Kenyangkan perut rakyatmu dengan makanan ini sebelum engkau mengenyangkan perutmu"

Khalifah Umar bin Khatab

Alexa Internet